fbpx

Prečo je výkup nehnuteľností výhodnejší, ako dobrovoľná dražba?

výkup dražba

V predchádzajúcich blogových článkoch sme písali aj o tom, ako v praxi prebieha výkup nehnuteľností v rámci našej spoločnosti, ako aj o tom, aký je postup pri dobrovoľnej dražbe. S obomi uvedenými inštitútmi sa spája množstvo mýtov a dezinformácií, ktoré kolujú na trhu s nehnuteľnosťami vrátane tieňov minulosti. Každé konanie vychádza z úmyslov daného človeka, preto problémom nikdy nie je samotný inštitút, ale správanie sa daného obchodníka. 

V aktuálnom článku si priblížime hlavné dôvody, prečo je lepšie pristúpiť k predaju nehnuteľnosti formou výkupu, ako ju predávať v rámci dobrovoľnej dražby. Takto postupujeme v našej realitnej kancelárii pri každom klientovi, pričom vždy zohľadňujeme špecifiká daného prípadu aj rodinnú, ekonomickú a spoločenskú situáciu každého človeka.

Pri výkupe presne viete, koľko peňazí dostanete

Výkup nehnuteľností realizovaných našou spoločnosťou prebieha tak, že náš tím sa komplexne stará o celý realitný proces vrátane fyzických obhliadok, právneho aj ekonomického servisu. Hneď na začiatku si spoločne s klientom prejdeme celý postup, aby sme mohli správne nastaviť predajnú stratégiu a maximalizovať cenu. Takto ustanovená cena sa v priebehu realitného obchodu viac nemení a za klienta vybavíme aj všetky právne dokumenty a ostatné úkony. Zároveň mu pomôžeme s riešením prípadných finančných alebo iných ťažkostí a nasmerujeme ho tak, aby sa čo najskôr dostal z ťaživej životnej situácie napríklad aj úhradou dlhov či iným vhodným spôsobom (spätný predaj nehnuteľnosti a iné).

V porovnaní s procesom výkupu nehnuteľností má dobrovoľná dražba viaceré nevýhody, na ktoré by sme vás na tomto mieste chceli upozorniť. Jedným z hlavných rozdielov je, že pri dražbe de facto nikdy neviete, za akú cenu sa napokon nehnuteľnosť predá. Na nehnuteľnosť musí byť vytvorený znalecký posudok, konečná predajná cena však môže byť oveľa nižšia.

Zákon č. 527/2002 o dobrovoľných dražbách v tejto súvislosti ustanovuje nasledovné:

Vo veciach zákonného záložného práva a v prípadoch, ak je predmetom dražby alebo opakovanej dražby byt alebo dom, v ktorom má dlžník hlásený trvalý pobyt podľa osobitného predpisu, najnižšie podanie nemôže byť nižšie ako tri štvrtiny hodnoty predmetu dražby určenej znaleckým posudkom a v ostatných prípadoch výkonu záložného práva nižšie ako polovica hodnoty predmetu dražby určenej znaleckým posudkom.

Ak ide v poradí o prvú dražbu, najnižšie podanie nemôže byť nižšie ako 90 % hodnoty predmetu dražby, ktorým je byt alebo dom, v ktorom má dlžník hlásený trvalý pobyt podľa osobitného predpisu, určenej znaleckým posudkom a v ostatných prípadoch, ak ide v poradí o prvú dražbu nižšie ako 80 % hodnoty predmetu dražby určenej znaleckým posudkom.

Pri výkupe nemáte povinnosť fyzických obhliadok

Naša spoločnosť má záujem pomáhať ľudom a predávať tak, aby boli všetci zúčastnení spokojní. Uvedené pravidlo pritom platí pre všetky naše realitné obchody vrátane výkupu nehnuteľností. V náročných životných situáciách často nemáte chuť prichádzať do kontaktu s inými ľuďmi a konáte zo stresu a strachu, čo má výsledku neraz negatívny dopad na maximálnu cenu nehnuteľnosti. Pri výkupe nehnuteľností absolvujete len jednu fyzickú obhliadku a viac nemusíte komunikovať so žiadnymi záujemcami.

Naopak, pri dražbe ste zo zákona povinní realizovať viaceré obhliadky, nehnuteľnosť je verejne označená ako „nehnuteľnosť v dražbe“ a rôzne oznamy sa nachádzajú aj na viacerých verejne dostupných miestach. Cieľom tohto postupu zo zákona je, aby sa o dražbe dozvedel čo najširší okruh ľudí, čo však môže byť v rozpore s vnútorným želaním majiteľa nehnuteľnosti, ktorý má aj bez verejnej potupy dosť iných starostí.

Pri výkupe si vy určíte, kedy sa vysťahujete

Výkup nehnuteľností našou realitnou kanceláriou realizujeme tak, že vy si určíte, kedy bude nehnuteľnosť voľná a tento termín je pre nás záväzný. Pri dražbe prechádza vlastnícke právo na vydražiteľa príklepom a v praxi sa v niektorých prípadoch stáva, že nový majiteľ nie je až taký gentleman a snaží sa pôvodných obyvateľov vysťahovať rôznymi násilnými a nepríjemným spôsobmi okamžite po dražbe. Zákonom sa voči takému správaniu viete brániť, nie je to však nič príjemné, keď vám na dvere búchajú a vykrikujú alebo vyhadzujú vás z domu. Sú skutočne rôzne prípady a žiaľ nie je to až taká výnimka.

Výkupom nehnuteľnosti s dohodnutým termínom sťahovania tak významným spôsobom znižujete úroveň stresu počas celého procesu. Ako vidieť z vyššie uvedených podnetov, dražba prináša do života predávajúceho menej celkovej istoty, ako výkup nehnuteľnosti. Na tomto mieste však treba povedať, že aj pri výkupe nehnuteľnosti existujú firmy, ktoré dokážu situáciu klienta zneužiť, preto je vždy dôležité starostlivo si vybrať správneho realitného partnera. Dražba so sebou prináša viaceré neistoty a dala by sa prirovnať ku konaniu o „nás bez nás“.

Na záver by sme vám ešte radi pripomenuli, že akákoľvek ťaživá a náročná životná situácia sa dá riešiť a čím skôr začnete, tým je to jednoduchšie. Treba otvorene a na rovinu komunikovať, hľadať riešenia a nehanbiť sa požiadať o pomoc. Čím skôr začnete riešiť vaše problémy, tým efektívnejšie riešenia sa vytvoria. Ak máte akékoľvek otázky v súvislosti s výkupom nehnuteľnosti alebo dražbou, neváhajte a kontaktujte nás, úvodné stretnutie a poradenstvo je bezplatné.

Držím vám palce s vaším predajom a tešíme sa na prípadnú spoluprácu s vami!

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať inzerát

V našej realitnej kancelárii vieme, že napísanie inzerátu patrí medzi kľúčové piliere úspešného predaja nehnuteľnosti. Každá nehnuteľnosť je určená pre iný typ ľudí, a to

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov