fbpx

Ako predať nehnuteľnosť s hypotékou

V prípade, že sa ocitnete v situácii, kedy sa rozhodnete predať nehnuteľnosť, ktorá je zaťažená hypotékou, je dôležité byť informovaný o možnostiach a postupoch, ktoré s tým súvisia. Táto situácia je zrejmá záznamom na liste vlastníctva, kde je v časti ťarcha uvedené záložné právo v prospech konkrétnej banky. Predstavíme vám tri možnosti, ktoré máte k dispozícii pri predaji nehnuteľnosti v takejto situácii.

Prvou a najbežnejšou možnosťou je predčasné splatenie hypotéky. To znamená, že kupujúci, pri získavaní nehnuteľnosti od vás, vyplatí zostatok hypotekárneho úveru na základe vyčíslenia, ktoré vám poskytne váš bankový partner. Finančné prostriedky od kupujúceho sa odosielajú na váš účet, a po ich prijatí banka požiada o výmaz záložného práva na nehnuteľnosti prostredníctvom kvitancie zaslanej na kataster. Predaj nehnuteľnosti potom pokračuje bežným spôsobom.

Druhou možnosťou je prenesenie hypotekárneho úveru na novú nehnuteľnosť, ktorú si plánujete zakúpiť. Túto možnosť často využívajú predávajúci, ak majú uzatvorenú výhodnú úrokovú sadzbu a fixáciu. Je však dobré konzultovať tento krok so svojim finančným poradcom a pamätať na to, že nová nehnuteľnosť musí mať rovnakú alebo vyššiu hodnotu. Postup pri zvolení tejto možnosti je nasledovný: Začnete komunikovať s bankou, že by sme o takéto prenesenie hypotéky mali záujem. Doložíte jej znalecký posudok nehnuteľnosti, na ktorú budete chcieť nehnuteľnosť presunúť. Následne banka vašu požiadavku vyhodnotí. Ďalej sa prechádza k podpisu záložných zmlúv na novú nehnuteľnosť a banka zasiela kvitanciu na zrušenie záložného práva na pôvodu nehnuteľnosť.

Tretia možnosť spočíva v tom, že hypotéku prevezme samotný kupujúci. Avšak, takýto prístup nie je veľmi bežný, pretože kupujúcim nemusia vyhovovať existujúce podmienky úveru dohodnuté s predchádzajúcim majiteľom. V prípade, že sa však rozhodnete pre túto alternatívu, postup bude nasledujúci: Najprv informujte banku o vašom záujme preniesť hypotéku na kupujúceho. Banka následne zhodnotí bonitu kupujúceho. Po súhlase všetkých zainteresovaných strán môžete prejsť k predaju nehnuteľnosti. Po úspešnom predaji sa dlh za hypotéku prenáša na nového majiteľa, ktorý sa následne zaväzuje k jej riadnemu splácaniu.

Na záver

Ak zvažujete predaj nehnuteľnosti tak vám určite odporúčame spoluprácu s realitnou kanceláriou. Táto situácia predstavuje len jednu z mnohých otázok, ktoré budete počas predaja mať. S ohľadom na komplexnosť tohto procesu a potrebu efektívneho riešenia, je výhodné mať pri sebe profesionálov.

Nehnuteľnosť predávate s cieľom dosiahnuť čím najvýhodnejšiu predajnú cenu a spolupráca s realitnou kanceláriou môže byť kľúčovým faktorom na dosiahnutie tohto cieľa. Nehnuteľnosť predávate raz alebo párkrát za život a mať odborníkov, ktorí vedia, ako sa v tejto oblasti pohybovať, môže uľahčiť celý proces.

Realitná kancelária Nestor Capital nie je len odborníkom v oblasti nehnuteľností, ale aj partnerom, ktorý vám môže pomôcť s mnohými aspektmi predaja. Od zvládnutia otázky, ako predať nehnuteľnosť zaťaženú hypotékou, až po riešenie rôznych otázok a úloh spojených s predajom. Spolupráca s našimi realitnými maklérmi vám nielen ušetrí čas a stres, ale aj zabezpečí, že váš majetok bude predaný s najlepším výsledkom. Nechajte si pomôcť od tých, ktorí majú skúsenosti a rozsiahly pohľad na trh s nehnuteľnosťami.

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Kde inzerovať reality?

Každý z nás je individuálnou osobnosťou s jedinečnými črtami a životnými skúsenosťami a táto originalita sa plne prejavuje aj pri transakciách na realitnom trhu. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov