fbpx

Päť užitočných rád, ako pripraviť nehnuteľnosť na predaj

Každá nehnuteľnosť má svoju vlastnú atmosféru a pri kúpe oslovuje potenciálnych záujemcov rôznymi aspektami, vďaka ktorým sa samotný predaj môže uskutočniť v kratšom čase a za požadovanú cenu. Voľba spoľahlivého a skúseného realitného makléra je vždy veľkým plusom, rýchlejšiemu predaju však dokážete pomôcť aj vy sami pomocou jednoduchých a overených tipov, ako pripraviť nehnuteľnosť na predaj. Niektoré z nich si pripomenieme aj v nasledujúcich riadkoch.

1. Interiérové a exteriérové fotografie z každého ročného obdobia

Ak už po nejakú dobu viete alebo uvažujete o tom, že budete predávať vašu nehnuteľnosť, môžete si ju vyfotiť vopred v každom ročnom období. Môžete si vytvoriť fotky z vykonanými opravami alebo rekonštrukciou, odfotiť rôzne výzdoby a iné interiérové aj exteriérové vylepšenia. Takáto inšpirácia môže povzbudiť aj predstavivosť budúcich majiteľov, ktorí možno nemajú až tak rozvinuté kreatívne cítenie.

2. Obal predáva

Bez ohľadu, či sa nám táto marketingová formulka páči alebo nie, faktom ostáva, že obal predáva. A, tak, ako nás láka pekný a pestrý obal uložený v starostlivo poukladaných obchodných regáloch, rovnako predáva aj upravená a poupratovaná nehnuteľnosť. Predávajúcim preto v každom prípade odporúčame, aby ešte pred zverejnením predajného inzerátu vykonali viacero jednoduchých činností, ktoré v praxi zvyšujú záujem o kúpu ponúkanej nehnuteľnosti. Ide napríklad o nasledovné aktivity:

  • vyčistite nehnuteľnosť (byt, dom, dvor, chalupu, chatu, pozemok, záhradu) od všetkého, čo nepoužívate a nepotrebujete. Veľký doraz sa oplatí venovať aj úhľadnému uprataniu skríň a políc, a to najmä vtedy, ak sa jedná o vstavané prvky, ktoré v nehnuteľnosti ostávajú. Záujemcovia si v týchto prípadoch prezerajú aj dispozíciu políc, ktoré sú v nich zabudované a za tým účelom ich aj otvárajú. Čistota týchto priestorov je základ a pekne uhladené a upratané veci len podporia celkový dojem,

  • v praxi tiež platí, že kuchyňa je srdcom každej nehnuteľnosti a tak by mala byť určite uprataná a podobne je to aj s kúpeľňou, ktorá by mala pôsobiť ako v hoteli,

  • pomôcť môže aj vypratanie nepotrebných vecí, starého, nepoužívaného či opotrebovaného nábytku, ktorý okrem iného môže zväčšiť daný priestor, alebo bude vďaka týmto úpravám pôsobiť voľnejšie.

3. Drobné opravy alebo rekonštrukcia

Pri niektorých nehnuteľnostiach tiež platí, že drobné opravy alebo aj významnejšia rekonštrukcia dokáže zvýšiť cenu predávaného bytu, domu alebo inej nehnuteľnosti aj o niekoľko úrovní. Ak si nie ste istí, či sa to týka práve vašej nehnuteľnosti, odporúčame vám poradiť sa ešte pred predajom s realitným maklérom. V niektorých prípadoch pomôže aj len jednoduchá výmena starého kresla za nové, či iného dominantného prvku, ktorý dodá dojem novoty a čistoty.Všetky spomínané pravidlá sa uplatňujú tak pre interiéry, ako aj exteriérové priestory.

4. Bezpečnosť a dobrý prístup

Všetky priestory v predávanej nehnuteľnosti by mali byť nielen čisté, upravené a upratané, ale aj bezpečné a ľahko prístupné. Uvedené platí dvojnásobne pre exteriéry, pivnice, kopky, kotolne, záhradné časti alebo dvory, kde býva často odložené rôzne náradie či iné potenciálne nebezpečné predmety. Všetky vymenované a iné podobné priestory je tiež potrebné vybaviť dostatočný osvetlením.

5. Osobné veci

Ponechávame vám na zváženie, či v ponúkanej nehnuteľnosti necháte aj vaše osobné veci, ktoré o vás prezrádzajú, ako žijete, vaše náboženské či politické názory a iné atribúty spojené so súkromným životom. Ak sa takéto predmety nachádzajú v prezeranom priestore, môže to kupujúceho osloviť alebo naopak odradiť. Pokiaľ si nie ste istí, ako by kupujúci zareagovali, odporúčame pripraviť vašu nehnuteľnosť na predaj ak, ako by ste ju naaranžovali v akejkoľvek obchodnej predajni alebo tak, aby mal kupujúci pri vstupe do nej pocit, že prichádza do dovolenkového rezortu.

Predaj nehnuteľnosti je pomerne vážnym krokom a je to náročný proces, ktorý sa neuskutoční z noci do rána. Ak chcete, aby bolo jeho výsledok čo najlepší, oplatí sa mu venovať dostatok pozornosti a aj v prípade, že nehnuteľnosť predávate prostredníctvom skúseného realitného makléra, váš príspevok do celého procesu je nezanedbateľný.

Prajeme vám veľa úspechov v predaji vašej nehnuteľnosti a tešíme sa na spoluprácu s vami!

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať inzerát

V našej realitnej kancelárii vieme, že napísanie inzerátu patrí medzi kľúčové piliere úspešného predaja nehnuteľnosti. Každá nehnuteľnosť je určená pre iný typ ľudí, a to

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov