fbpx

Ako zefektívniť správu príjmov a výdavkov vo vašom rozpočte?

výdavky, príjmy

Vítame vás na našom webe a tešíme sa, že vás hľadanie priviedlo na stránky nášho blogu. V dnešnom článku si priblížime problematiku správy financií, ktorá občas potrápi každého z nás. Niektorí považujú čas venovaný tejto oblasti za vyplytvaný, z vlastnej skúsenosti však nižšie uvedené postupy určite odporúčame. Mnohí zo poznáte, že bez ohľadu na to, ako sa zvyšuje váš aktuálny príjem, aj tak vám na účte neostáva nič moc navyše. Efektívny finančný plán je základom zdravého hospodárenia s financiami, a to bez ohľadu na to, s akou výškou financií pracujeme.

Vyskúšajte si s nami jednoduchý systém 6 nádob

Prvá nádoba sú pravidelné platby

Nebudeme ďalej chodiť okolo horúcej kaše a poďme naplniť prvú nádobu. Do tejto nádoby vložíme všetky naše nevyhnutné náklady a pravidelne sa opakujúce platby. Medzi takéto finančné prostriedky možno zaradiť peniaze vyčlenené na potraviny, jedlo konzumované mimo domu, rôzne nájmy a lízingy, hypotekárne a iné úvery, peniaze určené na školné, ako aj iné pravidelné platby (napríklad za permanentku do fitnescentra).
Všetky výdavky, ktoré vynakladáme každý mesiac, by však nemali tvoriť viac ako 55 % nášho pravidelného príjmu. Nie je to vysoká suma a mnohých to môže prekvapiť. Pri pohľade na zoznam nákladov vám bude jasnejšie, ktoré výdavky musíte takto vynakladať (ako sú financie na bývanie alebo stravovanie) a ktoré možno prípadne okresať. Disciplína pri rozpočtovaní a narábaní s finančnými prostriedkami je jedným z najdôležitejších prvkov potenciálneho úspechu v tejto oblasti.

Druhá nádoba je finančná sloboda

O finančnej slobode sníva každý z nás. Peniaze v princípe nie sú dobré, ani zlé, majú len taký energetický náboj, aký im my sami pridelíme naším myslením, cítením a konaním. Ak si myslíme, že si peniaze a finančnú slobodu zaslúžime, tento stav sa nám začne ukazovať aj v bežnom živote. Náš príspevok v podobe pozitívneho myslenia a cítenia je však veľmi dôležitý. Zároveň s tým sa podľa týchto zásad musíme aj po nejakú dobu správať.

V druhej nádobe budeme mať 10 % z nášho celkového príjmu, táto suma však môže byť aj nižšia v závislosti od vašich individuálnych preferencií. Aj v tomto prípade je potrebné, aby bola jej výška každý mesiac aspoň približne rovnaká. Tieto finančné prostriedky môžete následne investovať rôznymi spôsobmi, napríklad na dobrý úrok, alebo do rozvoja vášho podnikania s cieľom zvýšiť váš pasívny príjem a inak.

V rámci disciplíny tiež odporúčame, aby ste tieto financie nepoužívali žiadnym iným spôsobom, ani na iné účely. V druhej nádobe tak budete mať sliepku, ktorá vám znáša zlaté vajcia a vďaka tomu bude nedotknuteľná. Táto nádoba je tak určitou alternatívou a kombináciou investícií a sporenia na dôchodok alebo na horšie časy.

Tretia nádoba a sebaláska

Každý z nás žije preto, aby si vychutnal všetko, čo nám život ponúka vrátane príjemných aj zložitých lekcií. Do tretej nádoby si vložíme 10 % z nášho celkového príjmu a tieto peniaze budú určené na podporu sebalásky. Doprajte si za ne všetko, po čom túžite, urobte si radosť, oddýchnite si na dovolenke, vyskúšajte si netradičný šport, choďte na wellness alebo robte čokoľvek, čo vás teší. Každý z nás je unikátny a rovnako variabilné sú aj naše preferencie v tom, čo je pre nás dôležité a čo nás robí spokojnými a šťastnými.

Z peňazí akumulovaných v tretej nádobe môžete začať aj so splácaním existujúcich dlhov alebo iných vašich pohľadávok, prípadne ich použiť na mimoriadnu splátku úveru či ďalších finančných podlžností. Ak také nemáte, môžete si ich jednoducho odložiť na čas, kedy si nájdu svoje najlepšie uplatnenie.

Štvrtá nádoba je čas pre vzdelanie

Vzdelanie je informácia a informácie je vedomosť a poznanie, ktoré nás vedie z tmy do svetla. Inými slovami to môžeme vyjadriť aj tak, že keď vieme a poznáme, tak sme oveľa menej kontrolovateľní, ovládateľní a manipulovateľní inými podľa ich vlastných záujmov, takže akákoľvek investícia do vzdelania akéhokoľvek typu, ktorý vás oslovuje, je výborným krokom k celkovo slobodnejšiemu životu. Do tejto si opäť nádoby vložíme 10 % z nášho celkového príjmu, avšak v porovnaní s ostatnými nádobami môžete tieto finančné prostriedky všetky minúť.

Vzdelaním v tomto prípade nemyslíme len klasické školy a univerzity, ale aj rôzne semináre, doplnkové vzdelanie, samo štúdium, štúdium jazykov, e-learning, nákup kníh a audio nosičov a mnohé ďalšie. Život je dynamický a človek ako jeho živá časť je vždy súčasťou celkovej expanzie vesmíru. Nie je preto pre nás prirodzené príliš dlho zotrvávať v našej komfortnej zóne a stagnovať.

Je dôležité, aby sme sa rozvíjali a pritom prekonávali rôzne druhy výziev. Stále sa máme čo učiť nielen o sebe samých, alebo aj o každej jednej životnej oblasti. S postojom: „Ja už všetko viem“, to máme namierené priamo von z komfortnej zóny, avšak nemusíme si byť tejto cesty vedomí a takéto lekcie nás potom väčšinou nepríjemne prekvapia. Je preto dobré vždy byť o krok vpred a napredovať, ako byť nepríjemne zaskočený.

Piata nádoba je skvelá zábava

Život je radosť a nikdy by sme nemali zabudnúť na to dieťa, ktorým sme kedysi boli. V piatej nádobe budeme mať odložených opäť 10 % z nášho celkového príjmu a tieto finančné prostriedky tam budú uložené s cieľom vynaložiť ich na zábavné a príjemné veci. Odmena za dobre vykonanú prácu je vždy tá najsladšia a každý z nás sa vie sám odmeniť tým najsprávnejším spôsobom.

Šiesta nádoba je vďačnosť a štedrosť

V poslednej šiestej nádobe si znovu uložíme 10 % z nášho príjmu, ktoré použijeme na dlhodobú hojnosť a vyjadrenie našej vďačnosti za existujúcu hojnosť. Časť tohto príjmu je určená iným ľuďom, pričom takáto štedrosť sa vždy mnohonásobne vráti k samotnému darcovi. Dôvera v seba a v ostatných sa týmto prejavuje v celom našom živote a tým umocňujeme náš vlastný pocit hojnosti, ako aj pocit hojnosti pre všetkých ostatných.

Na záver sme vám radi poďakovali za prečítanie týchto riadkov a tešíme sa, že prostredníctvom našej práce a našich blogových príspevkov môžeme byť aj my súčasťou vašej životnej cesty. Veríme, že vložené informácie boli pre vás užitočné a povzbudia vás vo vašom vlastnom napredovaní.

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Kde inzerovať reality?

Každý z nás je individuálnou osobnosťou s jedinečnými črtami a životnými skúsenosťami a táto originalita sa plne prejavuje aj pri transakciách na realitnom trhu. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov