fbpx

Farby v interiéri a ich vplyv na naše emócie

Každá farba nesie v sebe určitú vibráciu a naladením sa na ňu môžeme napríklad cítiť teplo, chlad, pokoj, vášeň, stabilitu a mnohé ďalšie emócie. Farby v interiéri ovplyvňujú aj celkový pocit z pobytu v miestnosti. Správnou kombináciou farieb dokážeme vytvoriť harmonický domov alebo pracovný priestor, do ktorého sa vždy budem radi vracať. Každý z nás je jedinečný a preto je aj každý interiér unikátnou mozaikou farieb odrážajúcich naše vlastné emócie.

Cieľom je rovnováha

Niektoré farby pôsobia upokojujúco a iné v nás podnecujú vášeň a aktivitu. Tmavšie odtiene napríklad vytvárajú intímnejšiu zónu a pôsobia hrejivo, zatiaľ čo so svetlejšími dokážeme opticky zväčšiť priestor a celý ho prevzdušniť. Každá farba zároveň reprezentuje niektorý element, pričom aj v tejto oblasti platí, že všetky by mali byť v rovnováhe. Aj keď to nie je v praxi pravidlo, veľmi často platí, že v jednom interiéri nie je potrebné kombinovať viac ako tri hlavné farby.

Vplyv farieb na naše emócie

Emócie sú energia v pohybe a tvoria energetické pole každého z nás. Cieľom každého z nás je spoznať a prežiť široké spektrum emócií a nakoniec sa tak povediac usadiť v zlatom strede, kde cítime stabilitu, rovnováhu a mier. Presne taká je väčšinou aj naša cesta a cieľ pri zariaďovaní interiéru a ladení jeho farieb.

Nižšie si predstavíme niektoré základné atribúty vybraných farieb. Na komplexné poňatie tejto problematiky by nám nestačila ani jedna veľká kniha, skúsime vám však týmto spôsobom sprostredkovať aspoň niekoľko zaujímavých informácií, ktoré tvoria integrálnu súčasť interiérového dizajnu.

  • Červená – charakteristickým znakom tejto farby je aktivita, energickosť či vášeň, podpora chuti do jedla a celkový optimizmus. Je to teda farba, ktorá povzbudzuje a nabíja, preto by malo byť jej použitie interiéri dokonale vyvážené odtieňmi, ktoré upokojujú a harmonizujú.
  • Oranžová – túto farbu niekedy označujeme aj ako jemnejšiu sestru červenej a radíme ju medzi teplé odtiene. Aj pri oranžovej môžeme voliť zo širokého spektra mnohých odtieňov, pričom každý na nás pôsobí inak. Jemnejšia broskyňová je napríklad viac harmonizujúca ako krikľavá oranžová, ktorá môže až vzbudzovať agresiu.
  • Žltá – slnečná farba je bezpochyby zástupcom zrodu niečoho nového a hrdým reprezentantom nikdy neutíchajúceho kolobehu života. Evokuje okrem iného nové ráno, nový deň aj nové začiatky, ako aj svetlo v každom z nás. Môže však aj spaľovať ako oheň, takže aj pri tejto farbe je dôležité voliť primerané množstvo a rezonujúci odtieň.
  • Modrá – táto vibrácia navodzuje pokoj, múdrosť, inteligenciu aj rozvahu. Evokuje  však aj nekonečnú  a osviežujúcu vodu, z ktorej pochádza všetok život, ako aj oceán slobody a expanzie, ktorú zažíva neustále každý z nás v každom tu a teraz.
  • Zelená – táto frekvencia je zástupcom relaxu, nádeje aj pokoja. Je krásna na doplnkoch aj v kombinácii s modrou, kde spoločne vnášajú do našich interiérov sviežosť dokonale sa obrodzujúcej prírody. Vynikne aj v spojení s drevom a nádherná je aj s vidieckymi kvetovými motívmi.
  • Biela – je farbou čistoty, znovuzrodenia a nových začiatkov. Jej výhodou je, že opticky zväčšuje priestor, prevzdušňuje ho a nesie v sebe aj nenásilný nádych elegancie. Kombináciou s teplými tónmi pôsobí hrejivo a útulne, pričom takéto zariadenie je spravidla nadčasové.
  • Čierna – táto farba môže pôsobiť elegantne aj tiesnivo, luxusne aj depresívne. Jej harmonická aplikácia býva pre architekta vždy skutočnou výzvou a nemenej atraktívny býva aj výsledok takejto práce.
  • Hnedá – náš prehľad farieb a ich pôsobenia na naše emócie ukončíme touto krásnou prírodnou farbou s nespočetnými odtieňmi všetkých ročných období. Hnedá je okrem iného symbolom stability, tepla, rovnováhy a takej príjemnej mäkkosti.

Pri farbách v našich interiéroch platí rovnako ako pri všetkom ostatnom, že neexistuje univerzálny návod na ich dokonalé zladenie. Každý priestor je jedinečný a odráža unikátnosť svojho majiteľa aj jeho emócie či preferované životné atribúty. Keď sa dokážeme naladiť na naše vlastné emócie, zistíme aj to, aké farby v danom momente vyhľadávame a čo potrebujeme k dosiahnutiu harmónie. Hra s farbami je dobrodružná alchýmia, ktorá odráža aj našu prácu na sebe a aj pri ladení interiérových farieb sa tak môžeme naučiť mnohé o nás samých.

Prajeme vám veľa radosti pri práci s farbami vo vašom interiéri a v prípade záujmu sa tešíme aj na spoluprácu s vami!

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať inzerát

V našej realitnej kancelárii vieme, že napísanie inzerátu patrí medzi kľúčové piliere úspešného predaja nehnuteľnosti. Každá nehnuteľnosť je určená pre iný typ ľudí, a to

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov