fbpx

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku: Trendy a perspektívy z pohľadu realitnej kancelárie

Ceny nehnuteľností majú veľký vplyv na životnú situáciu obyvateľov a ekonomický vývoj krajiny. Ako realitná kancelária sme priamo zapojení do trhu s nehnuteľnosťami a sledujeme dynamické zmeny, ktoré sa na Slovensku v tejto oblasti odohrávajú. Nechceme sa však stavať do role ekonomických expertov, ale snažíme sa interpretovať momentálnu situáciu na trhu z nášho pohľadu.

Vývoj cien nehnuteľností v minulosti:

Po ekonomickej transformácii po roku 1989 sme na Slovensku zažili niekoľko významných fáz vývoja cien nehnuteľností. Počas prvých rokov sa trh s nehnuteľnosťami stabilizoval a ceny mierne rástli. Neskôr, najmä v období rokov 2004 až 2008, sme boli svedkami rýchleho nárastu cien nehnuteľností, ktorý bol sprevádzaný boomom stavebníctva a veľkým záujmom investorov. Rok 2008 a následne niekoľko rokov po tom sa v dôsledku finančnej krízy ceny nehnuteľností znižovali. Avšak neskôr začali opäť stúpať až sme sa v roku 2018 dostali na hodnotu akú sme mali v roku 2008.

Zdroj: Národná Banka Slovenska

Trendy v súčasnosti:

Momentálne sme svedkami jemného poklesu cien nehnuteľností na Slovensku po historickom maxime, ktoré sme dosiahli v 3. kvartáli roku 2022, podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Hlavným dôvodom tohto poklesu je postupne zvyšujúca sa úroková sadzba. Tento faktor značne ovplyvňuje dopyt a môže mať výrazný vplyv na ceny nehnuteľností v blízkej budúcnosti.

Perspektívy budúceho vývoja:

Budúci vývoj cien nehnuteľností na Slovensku je predmetom širokej diskusie. Niektorí odborníci predpokladajú, že výrazný rast cien sa môže ešte nejaký čas udržať napriek momentálnemu miernemu poklesu, najmä v mestách a ich blízkom okolí. Avšak, existujú aj varovné signály týkajúce sa prehriatia trhu a možného rizika bubliny. Vláda a regulačné orgány monitorujú situáciu a snažia sa implementovať opatrenia, ktoré by mohli mať vplyv na stabilizáciu trhu a zmiernenie rizika pre nadmerný rast cien nehnuteľností. Jedným z prístupov je zvýšenie dostupnosti a podpory pre mladých ľudí pri získavaní vlastného bývania, čo by mohlo pomôcť vyrovnávať nerovnováhu medzi ponukou a dopytom.

Okrem toho, môžeme očakávať aj nové projekty a investície v oblasti developerských projektov a obnovy starších nehnuteľností. Tieto iniciatívy by mohli mať za následok väčšiu ponuku na trhu a prípadné uvoľnenie cien. Je však dôležité si uvedomiť, že perspektívy budúceho vývoja cien nehnuteľností závisia od mnohých faktorov, ako sú hospodárske podmienky, demografické trendy a regulačné opatrenia.

Záver:

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku je v súčasnosti výrazne ovplyvnený rôznymi faktormi a trendmi. Ako realitná kancelária, sme priamymi svedkami tohto dynamického vývoja a máme za cieľ poskytovať našim klientom kvalitné poradenstvo a profesionálne služby. V tejto dobe, keď je dopyt po nehnuteľnostiach miernejší, je ešte dôležitejšie mať vytvorenú profesionálnu prezentáciu nehnuteľnosti.

S nižším dopytom po nehnuteľnostiach sa zvyšuje konkurencia medzi predajcami, a preto je dôležité vynaložiť úsilie na vytvorenie atraktívnej a dobre prezentovanej ponuky. Profesionálna prezentácia nehnuteľnosti prostredníctvom kvalitných fotografií, videí a popisov môže vytvoriť značnú konkurenčnú výhodu. Potenciálni kupujúci majú často obmedzený čas a veľké množstvo možností, a preto je dôležité zaujať ich už na prvý pohľad.

Okrem toho, investovanie do marketingových aktivít a online prítomnosti môže pomôcť prilákať záujemcov a zvýšiť viditeľnosť nehnuteľností na trhu. To môže zahrnovať optimalizáciu webových stránok, využitie sociálnych médií, inzerovanie a spoluprácu s relevantnými platformami a médiami.

V tomto prostredí s nižším dopytom je tiež dôležité zohľadniť realistické očakávania a prispôsobiť stratégiu predaja. Profesionálna realitná kancelária môže pomôcť pri stanovení správnej ceny, vyhodnotení trhových trendov a prispôsobení stratégie predaja podľa aktuálnych podmienok.

Celkovo, v momentálnej dobe je kvalitná a profesionálna prezentácia nehnuteľnosti ešte dôležitejšia, aby sa zvýšila šanca na úspešný predaj. Spolupráca s realitnou kanceláriou, ktorá má skúsenosti, odborné znalosti a prístup k relevantným nástrojom a zdrojom, môže byť výhodná pre predávajúcich a pomôcť dosiahnuť lepšie výsledky v súčasnom konkurenčnom prostredí.

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Kde inzerovať reality?

Každý z nás je individuálnou osobnosťou s jedinečnými črtami a životnými skúsenosťami a táto originalita sa plne prejavuje aj pri transakciách na realitnom trhu. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov