fbpx

Myslíte si, že nastal správny čas na predaj nehnuteľnosti? Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu pri predaji vašej nehnuteľnosti

Trh s nehnuteľnosťami sa nezastavil ani počas pandémie koronavírusu a tí, ktorí očakávali zvýšenú ponuku a nižšie ceny, ostali poriadne prekvapení. Vysoký záujem o nehnuteľnosti spôsobil v minulom roku výrazný nárast ich cien, pričom ponuka na trhu je ešte stále nedostatočná. Neustály rast cien a slabá ponuka tak nahráva predávajúcim, ktorí sa rozhodli predať svoju nehnuteľnosť v tomto čase.

Pre všetkých, ktorí rozmýšľajú o predaji nehnuteľnosti, sme v aktuálnom článku pripravili niekoľko praktických tipov, ktoré vám pomôžu lepšie sa zorientovať v problematike predaja nehnuteľností. Naša spoločnosť sa venuje aj výkupu nehnuteľností a aj týmto procesom vás v prípade potreby prevedieme profesionálne, pričom našou snahou je v každom jednotlivom prípade maximalizácia výnosu pre nášho klienta

1. Je správny čas na predaj nehnuteľnosti?

V súčasnosti sa trh s nehnuteľnosťami skutočne správa takým spôsobom, že z viacerých pohľadov možno hovoriť o vhodnom čase na predaj nehnuteľnosti. Medziročne sa ceny nehnuteľností zvýšili o 11,9 %, čo predstavuje najvyššiu mieru rastu od roku 2008. Mnohí odborníci zároveň predpokladajú, že ceny nehnuteľností v blízkej budúcnosti ešte porastú, na druhej strane však na ne pôsobí vysoká inflácia. Otázkou tiež ostáva, dokedy sa budú ceny nehnuteľností zvyšovať. Ak uvažujete o predaji nehnuteľnosti v súčasnej dobe, tento čas vám vďaka uvedeným faktorom praje.

2. Predaj nehnuteľností patrí do rúk profesionálov

Predaj nehnuteľnosti patrí k významným životným míľnikom a celý proces sa skladá z viacerých fáz, v rámci ktorých sú potrebné odborné a praktické vedomosti z rôznych sektorov. Predávajúci sa počas predaja môžu stretnúť s viacerými nástrahami, v dôsledku ktorých nehnuteľnosť nepredajú s maximálnou cenou alebo narazia na iné právne prekážky, s ktorými si nebudú vedieť poradiť. V najhorších scenároch sa stalo aj to, že predávajúci prišli o nehnuteľnosť aj o peniaze.

Medzi najbežnejšie chyby v procese predaja nehnuteľnosti patria nasledovné:

  • nezodpovedajúce ocenenie nehnuteľnosti (príliš vysoká alebo príliš nízka cena),
  • zle nastavená cenová stratégia,
  • slabá alebo žiadna príprava nehnuteľnosti na predaj,
  • neprofesionálna prezentácia nehnuteľnosti,
  • chyby pri rokovaní s klientmi,
  • právne nástrahy pri prevode nehnuteľnosti a iné.

Predajom nehnuteľnosti prostredníctvom profesionálneho realitného makléra eliminujete všetky riziká spojené s touto transakciou, zabezpečíte pre vašu nehnuteľnosť maximálnu cenu, profesionálnu prezentáciu a špičkový marketing, pracujete s cieľovou skupinou, ktorá hľadá to, čo vy ponúkate a máte k dispozícii odborníka, ktorý vás plynule prevedie celým procesom.

3. Vaša nehnuteľnosť vás reprezentuje

Vaša nehnuteľnosť je vašou vizitkou a túto skutočnosť si našťastie uvedomuje stále viac predávajúcich. Pred uvedením nehnuteľnosti do predaja sa tak snažia zvýšiť jej cenu menšími rekonštrukčnými prácami alebo inými finančnými investíciami. Prax nám však už ukázala aj to, že takáto aktivita nemusí byť vždy úspešná, a to je aj jeden z dôvodov, prečo osloviť profesionálneho realitného makléra. Realitný maklér vám pomôže zatraktívniť vašu nehnuteľnosť v očiach kupujúceho, pričom často vám ušetrí stovky eur, ktoré by vám vo finále nepriniesli želané zlepšenie. Niekedy stačia len malé zmeny v nehnuteľnosti, ako je presun nábytku, vypratanie niektorých kusov, presvetlenie, zútulnenie a základom je vždy čistota predávaného tovaru.

4. Maximalizácia ceny nehnuteľnosti

Už predchádzajúci bod je súčasťou maximalizácie ceny predávanej nehnuteľnosti. Dobre vyzerajúca a čistá nehnuteľnosť tvorí spolu s ďalšími prvkami podklad pre maximalizáciu predajnej ceny nehnuteľnosti. Medzi takéto parametre bezpochyby patrí poloha predávanej nehnuteľnosti, jej súčasný technický stav, orientácia, exteriér, obytná plocha, použité materiály, ale aj infraštruktúra a mnohé ďalšie prvky, ktoré laik často nedokáže posúdiť ako tie, ktoré cenu zvýšia, alebo naopak znížia. Nastavenie vhodnej ceny je základom, aby sa z predávanej nehnuteľnosti napokon nestal úplne nepredajný tovar a aby sa predala vo vami požadovanom čase.

5. Právna dokumentácia a komunikácia s úradmi

Neoddeliteľnou súčasťou predaja a kúpy akejkoľvek nehnuteľnosti je vyhotovenie príslušnej právnej dokumentácie a komunikácia s úradmi, bankami alebo inými finančnými inštitúciami. V tomto bode by sme opäť chceli apelovať na to, že príprava právnych dokumentov a riešenie vecí s úradmi si vyžaduje odborníka, ktorý má v tejto oblasti dostatok profesionálnych skúseností. Ak ste právnik, ktorý bežne pripravuje zmluvy, potom máte odborníka priamo doma, vo všetkých ostatných prípadoch vám odporúčame obrátiť sa na realitného makléra alebo právnika, ktorý vám s týmito krokmi pomôže a odhalí aj prípadné právne a iné riziká.

Zákon presne ustanovuje, čo všetko musí obsahovať zmluva o budúcej zmluve, kúpna zmluva či návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Pri predaji nehnuteľností však v praxi nastávajú aj iné situácie, kedy je najprv potrebné vysporiadať právne vzťahy medzi majiteľmi alebo dedičmi a celý predajný proces takto môže ísť rôznymi scenármi, ktorých aspekty a dopad na celý predaj laik nedokáže relevantne posúdiť ani riešiť. Odborné vedenie je v takýchto prípadoch esenciálnym prvkom, ktorý odporúčame zabezpečiť.

6. Pozor na dane

Zákon tiež ustanovuje, že ak daňovník predal nehnuteľnosť (dom, byt, pozemok), respektíve časť nehnuteľnosti, na základe uzatvorenej kúpnej zmluvy, takýto príjem je na daňové účely považovaný za príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Predávajúci je tak povinný zaplatiť daň z príjmu z rozdielu nákupnej a predajnej ceny, čo môže byť najmä pri starších nehnuteľnostiach naozaj vysoká suma. Zároveň je pri predaji nehnuteľnosti potrebné odhlásiť túto nehnuteľnosť z platby dane z nehnuteľností. Viac o problematike daní pri predaji a nadobudnutí nehnuteľnosti si predstavíme v samostatnom článku.

7. Otvorená komunikácia a transparentnosť v obchodných vzťahoch

Všetky zmluvné strany by mali k predajnému procese pristupovať otvorene a vždy jednať transparentne. Je dôležité, aby si navzájom včas oznamovali všetky vady, problémy, nepredvídané záležitosti a aby dodržiavali dohodnuté kroky a plnili záväzky v ustanovených termínoch. Ak to z akéhokoľvek dôvodu nie je možné, vždy odporúčame ihneď komunikovať a vzniknutú situáciu bez zbytočného odkladu riešiť. V akomkoľvek obchodnom vzťahu sa môžu vyskytnúť problémy a neočakávané situácie, otvorenou komunikáciou však v praxi dokážeme predchádzať ešte väčším problémom a neželaným výsledkom.

Naša realitná kancelária poskytuje komplexné realitné služby vrátane kúpy, predaja, sprostredkovania a výkupu nehnuteľností, ako aj ďalšie sprievodné služby nevyhnutné vo svete nehnuteľností.

Ďakujeme vám za prejavenú dôveru a tešíme sa na spoluprácu s vami!

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Kde inzerovať reality?

Každý z nás je individuálnou osobnosťou s jedinečnými črtami a životnými skúsenosťami a táto originalita sa plne prejavuje aj pri transakciách na realitnom trhu. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov