fbpx

Ako správne nastaviť cenu pri predaji bytu?

Predaj nehnuteľnosti nie je jadrová fyzika, pre úspešnú realitnú transakciu je však tiež potrebné poznať niektoré pravidlá a nasledovať ich. V praxi sa stretávame s tým, že majitelia nehnuteľností majú niektoré skreslené predstavy o tom, ako postupovať pri efektívnom predaji a maximalizácii predajnej ceny. Z našich skúseností vám prostredníctvom týchto riadkov prinášame niektoré praktické rady, ktoré máme osvedčené v súvislosti s maximalizáciou predajnej ceny bytu.

„Správne určenie ceny je základom úspechu pri každom predaji bytu.“

Príliš dlhý predaj cenu nehnuteľnosti znižuje

Rýchly a úspešný predaj bytu môže zbrzdiť cena, ktorá je nadhodnotená, ako aj cena, ktorá je podhodnotená. Mnohí záujemcovia pritom vstupujú na realitný trh už po prieskume cien nehnuteľností v danej lokalite a pokiaľ je vaša cena príliš vysoká alebo príliš nízka, môže to spôsobiť nezáujem o váš byt. Pri nízkej cene môže záujemca hľadať za týmto faktorom určitú skrytú vadu či právne problémy, pre ktoré sa majiteľ rozhodol znížiť cenu predávaného bytu a pri vysokej cene sa môže stať, že byt bude dlho v ponuke a táto skutočnosť znehodnotí jeho cenu.

Faktory, ktoré ovplyvňujú cenu bytu:

  • lokalita, obec, región, mesto, ulica a podobne,
  • stav bytu po vizuálnej a technickej stránke,
  • zariadenie, ktoré sa predáva spolu s bytom a jeho stav,
  • poschodie,
  • stav vchodu, v ktorom sa byt nachádza,
  • občianska vybavenosť (školy, škôlky, obchody, pracovné a rekreačné možnosti, lekári, nemocnica, polícia a iné),
  • technické parametre (rozloha bytu a prípadné moderné technológie),
  • vek bytu a vek budovy,
  • okolie (príroda, možnosti kúpania, turistiky, dostupnosť do mesta, najbližšej obec atď.),
  • vek a stav rekonštrukcie,
  • pivnica a iné súčasti bytu,
  • ďalšie výhody alebo nevýhody,
  • právny stav bytu (ťarchy, prípadné spory viaznuce na byte a iné právne vady),
  • vývoj na realitnom trhu a širšie hospodárske súvislosti.

Homestaging a rekonštrukcia

Pri predaji nehnuteľnosti vždy predávajúcich upozorňujeme aj na skutočnosť, že drobné úpravy interiéru bytu dokážu zatraktívniť nehnuteľnosť a významným spôsobom zvýšiť jeho cenu. V niektorých prípadoch dokáže podobné zvýšenie ceny aj čiastočná alebo kompletná rekonštrukcia. Skúsení predajcovia a architekti vedia už pri prvom pohľade na aktuálny stav bytu posúdiť, či je výhodnejšie ho predávať v pôvodnom stave alebo sa oplatí investovať do zlepšovania jeho interiéru niektorou zo spomínaných techník. V praxi sa pritom bežne vyskytujú aj situácie, kedy sa cena bytu po týchto úpravách zvýši aj o niekoľko tisíc eur.

Pokiaľ je byt právne v poriadku, jeho vizuálny a technický stav je výborný, lokalita je žiadaná a cena primerane nastavená, nie je žiadnou výnimkou, že nehnuteľnosť sa predá aj v prvý deň ponuky. Preto je skutočne dôležité pripraviť byt na predaj, zhodnotiť všetky faktory pôsobiace na jeho cenu a niekedy sa aj pustiť do homestagingu či rekonštrukcie. Výsledok stojí za to.

Radi Vám bezplatne ohodnotíme Vašu nehnuteľnosť a vypracujeme cenové odporúčanie pre predaj Vašej nehnuteľnosti.Ďakujeme vám za prejavenú dôveru a tešíme sa na spoluprácu s vami!

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Kde inzerovať reality?

Každý z nás je individuálnou osobnosťou s jedinečnými črtami a životnými skúsenosťami a táto originalita sa plne prejavuje aj pri transakciách na realitnom trhu. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov