fbpx

5 dôvodov, prečo zveriť kúpu alebo predaj nehnuteľností do rúk realitného makléra

Realitný maklér

Každý hospodársky segment má svoje vlastné špecifiká a keď sa rozhodnete v ňom pôsobiť, musíte sa s nimi dôkladne oboznámiť. Rovnaké pravidlo platí aj na realitnom trhu, ktorému hrdo kraľujú domy, byty a pozemky ako pevne stojace a do výšky sa týčiace nehnuteľnosti. Trh s realitami sa vyvíja rovnako ako všetky naše životné oblasti a podlieha rôznym externým aj interným vplyvom, ktoré sa následne odrážajú v aktuálnej ponuke nehnuteľností a ich cenách.

Na trhu s nehnuteľnosťami pôsobíme už niekoľko rokov a dobre poznáme aj jeho najskrytejšie zákutia. To je okrem iného aj jedným z hlavných dôvodov, prečo odporúčame pri kúpe a predaji nehnuteľností spoluprácu s realitným maklérom. O ďalších výhodách, ktoré prináša kúpa a predaj nehnuteľností prostredníctvom realitného makléra, si viac povieme aj v nasledujúcich riadkoch.

1. Komplexný balík služieb pod jednou strechou

Realitný maklér je profesionál, ktorého hlavnou činnosťou je pôsobnosť na realitnom trhu. Vďaka tomu dobre pozná nehnuteľnosti v geografickej oblasti, kde najčastejšie pôsobí a dokáže sa rýchlo zorientovať aj pri kúpe a predaji nehnuteľností v iných regiónoch, prípadne v zahraničí. Vďaka mnohým praktickým skúsenostiam vie lepšie odhadnúť časové možnosti celého predajného procesu aj jeho cenové aspekty. Kupujúcich alebo predávajúcich pripraví na jednotlivé kroky, ktoré je pritom potrebné realizovať a upozorní ich aj na možné úskalia.

2. Databáza klientov a iných spolupracovníkov

Realitný maklér, ktorý už nejaký čas pôsobí na trhu s nehnuteľnosťami, má vybudovanú aktívnu sieť vlastných klientov, s ktorými pravidelne komunikuje. Vďaka týmto obchodným vzťahom dokáže sprostredkovať kúpu a predaj nehnuteľností oveľa rýchlejšie a presne podľa zadaných kritérií.

V praxi to vyzerá aj tak, že klient príde s požiadavkou na rodinný dom v preferovanej lokalite s určitými parametrami. Na druhej strane stojí iný jeho klient, ktorý takúto nehnuteľnosť práve predáva, alebo o jej predaji už nejakú dobu uvažuje, ale zatiaľ do predajného procesu aktívne nevstúpil, len túto možnosť konzultoval s realitným maklérom. Realitný maklér oboch aktérov spojí a na konci celého procesu stojí spokojný predávajúci aj kupujúci. Takýto variant v praxi vôbec netvorí výnimku a je veľmi príjemný pre všetky strany, pretože celý proces je rýchly a bezproblémový.

3. Cena nehnuteľnosti

Pokiaľ sa klient rozhodne pre predaj nehnuteľnosti bez účasti realitného makléra, môže sa stať, že nedokáže svoju nehnuteľnosť predať za maximálnu možnú cenu alebo naopak kúpi nehnuteľnosť za neúmerne vysokú cenu. Realitný maklér má vo všeobecnosti výborný prehľad o aktuálnom vývoji cien nehnuteľností a s ohľadom na všetky aspekty danej nehnuteľnosti a lokality dokáže reálne posúdiť, či je ponúkaná cena a iné podmienky pre klienta výhodné. To samozrejme zvládnete aj pri predaji realít bez realitného makléra, chce to však určitý čas venovaný štúdiu vývoja na tomto trhu.

4. Kúpa a predaj nehnuteľnosti na kľúč

Spolupráca s realitným maklérom vám v mnohých ohľadoch šetrí váš čas. V praxi pritom nie je ničím výnimočným ani situácia, kedy sa predaj alebo kúpa nehnuteľnosti realizuje na kľúč. Predávajúci / kupujúci sa s realitným maklérom dohodne na konkrétnych podmienkach predaja a realitný maklér sám vyhľadá vhodnú nehnuteľnosť, absolvuje fyzické obhliadky na mieste a po schválení kúpy / predaja zabezpečí aj celý právny servis. Takáto služba je v súčasnosti využívaná mnohými klientmi najmä s ohľadom na aktuálny vývoj pandemickej situácie, kedy sa mnohí klienti vyhýbajú stretnutiam s inými ľuďmi.

5. Bezpečnosť

Realitný trh má svoje úskalia, ako každé iné miesto, kde pôsobia ľudia. Medzi nami sa stále nachádzajú aj takí, ktorí úmyselne alebo z ľahostajnosti nedodržiavajú platné pravidlá slušného fungovania a aj pri kúpe alebo predaji nehnuteľností používajú rôzne pokútne praktiky. Veľkou výhodou spolupráce s realitným maklérom je tak aj to, že dokáže takéto praktiky odhaliť prakticky ihneď a klienta upozorní na to, že v tomto prípade niektoré veci nesedia a kúpu alebo predaj mu v tomto prípade neodporúča, a to aj vtedy, ak by na prvý pohľad vyzerala lákavo.

Samozrejme, aj tu platí, že je potrebné zvažovať aj výber realitného makléra. Realitný trh nie je až taký veľký a vy si tak môžete pomocou viacerých zdrojov overiť, či je spoločnosť, ktorú plánujete osloviť,slušná, má dobrú povesť a pozitívne výsledky práce. Pokiaľ vybraný subjekt toto všetko spĺňa, je spolupráca s profesionálnym realitným maklérom veľmi príjemná a ušetrí vám množstvo drahocenného času aj peňazí. Maklér, ktorý je na vašej strane, vždy chráni záujmy svojho klienta a nesnaží sa za každú cenu kúpiť alebo predať.

V priebehu predajného procesu s vami pravidelne komunikuje a prináša vám informácie o vhodných obchodných príležitostiach podložené relevantnými faktami a údajmi. Každý realitný maklér má zároveň vybudovanú sieť profesionálnych spolupracovníkov, prostredníctvom ktorých zabezpečuje pre svojho klienta spoľahlivý právny servis a komunikáciu s príslušnými inštitúciami a úradmi. Pokiaľ vybavuje zákazku na kľúč, o všetky tieto záležitosti sa postará maklér sám alebo prostredníctvom jeho zamestnancov.

Ak si nie ste istí, že sa vo vývoji na realitnom trhu zorientujete alebo už viete, že tomu nechcete venovať váš čas, toto sú určite dva kľúčové dôvody, prečo si radšej zvoliť spoluprácu s realitným maklérom. Je to profesionál, ktorý pozná každý aspekt svojho pracoviska, má vybudované obchodné vzťahy, orientuje sa v právnej a ekonomickej problematike a jeho najvyšším záujmom je dobrý výsledok pre svojho klienta.

Ďakujeme vám za prejavenú dôveru a tešíme sa na spoluprácu s vami!

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Kde inzerovať reality?

Každý z nás je individuálnou osobnosťou s jedinečnými črtami a životnými skúsenosťami a táto originalita sa plne prejavuje aj pri transakciách na realitnom trhu. Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov