fbpx

Prečo je dobré spolupracovať s realitným maklérom a ako si vybrať správneho realitného makléra?

realitný maklér

Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti patrí k významným životným míľnikom, pre mnohých z nás však predstavuje tento segment pole neorané. Trh s nehnuteľnosťami je samostatná oblasť, do ktorej by ste mali hlbšie preniknúť, ak chcete výhodne predať alebo kúpiť. Má svoje špecifiká tak, aké každá iná sféra a platia v ňom samostatné pravidlá.

Pri kúpe a predaji nehnuteľností by ste mali sledovať minulý, súčasný a aj budúci vývoj cien s ohľadom na danú lokalitu, ako aj ďalšie faktory spojené s konkrétnou nehnuteľnosťou. Okrem uvedených zručností vám odporúčame aspoň základnú orientáciu v problematike hypoték, prevode nehnuteľností a ostatných právnych aspektoch, s ktorými sa môžete stretnúť pri predaji alebo kúpe nehnuteľností.

Predaj a kúpa nehnuteľností predstavuje komplexný proces, ktorý zahŕňa činnosti, ako je adekvátne ocenenie kupovanej alebo predávanej nehnuteľnosti, možnosti jej vylepšenia s cieľom zvýšiť celkovú predajnú hodnotu, prevod nehnuteľností, spolupráca s katastrálnym úradom, stavebným úradom a inými štátnymi alebo správnymi orgánmi, tvorba a pripomienkovanie zmlúv, komunikáciu s bankami a inými finančnými inštitúciami za účelom jej financovania, ako aj riešenie vecných bremien či mnohé ďalšie aktivity s ohľadom na špecifiká konkrétneho prípadu a náročnosť príslušného prevodu. Z vyššie uvedených a ďalších dôvodov vám odporúčame osloviť na spoluprácu realitného makléra.

Pri hľadaní spoľahlivého realitného makléra, ktorý vám dokáže zabezpečiť kvalitný a komplexný servis pri predaji alebo kúpe nehnuteľnosti, sa môžete zamerať na viacero oblastí, ktoré vám hneď v úvode naznačia, či je tento človek pre tým správnym odborníkom s dostatočnými skúsenosťami a osobnými kvalitami. O tom, čo by nemalo chýbať kvalitnému realitnému maklérovi, si viac priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Referencie

Skúseného realitného makléra spoznáte hneď v úvode vášho rozhovoru podľa toho, že sa dobre orientuje v súčasnom aj minulom vývoji cien  pričom dokáže efektívne odhadnúť aj budúci vývoj cien na trhu s nehnuteľnosťami. Vďaka praktickým skúsenostiam vám vie poradiť, či je odhadovaná cena domu, bytu, alebo inej nehnuteľnosti výhodná, a to s ohľadom jej vek, polohu a iné ponúkané benefity či nedostatky.

Spolu s tým vám odporučí riešenia, ktoré vám pomôžu zvýšiť cenu vašej nehnuteľnosti, prípadne poukáže na nedostatky, v dôsledku ktorých by ste pri kúpe mohli požadovať zníženie predajnej ceny. Referencie od iných ľudí, inštitúcií a akékoľvek iné skúsenosti sú tiež vždy vítané a pomôžu vám dotvoriť si celkové puzzle o profesionálnych, osobných a obchodných zručnostiach konkrétneho realitného makléra.

Transparentnosť

V akomkoľvek obchodnom vzťahu je vždy dôležitá čistota a transparentnosť myslenia a konania. V oblasti realít sa táto požiadavka najviac pretavuje do vzájomnej komunikácie realitného makléra s klientom, bankami, úradmi a inými účastníkmi obchodno-právneho vzťahu.

Realitného makléra s transparentným prístupom tak spoznáte aj podľa toho, že hneď v úvode vašej spolupráce vás oboznámi s tým, aké kroky vás čakajú v procese predaja alebo kúpy, aký je približný časový harmonogram jednotlivých úkonov, aké sú odhadované časové možnosti a potenciálne právne či iné úskalia a navrhne vám aj priebežné oboznamovanie a informovanie o prebiehajúcich činnostiach.

Pri kúpe alebo predaji nehnuteľnosti sa spoločne dotknete najmä nasledujúcich oblastí:

  • forma predaja: exkluzívny / neexkluzívny predaj nehnuteľnosti,
  • provízia / odmena za predaj,
  • požadovaný termín predaja, čas hľadania, možné alternatívy v prípade, že časový harmonogram nie je možné splniť na jednej alebo oboch stranách,
  • podmienky predaja, cena nehnuteľnosti, možnosti zľavy,
  • komunikácia s ohľadom na obhliadky,
  • transparentnosť s ohľadom na akékoľvek chyby alebo nedostatky predávanej nehnuteľnosti, vecné bremená a akékoľvek iné vecné a právny prekážky,
  • možnosti financovania kupovanej nehnuteľnosti,
  • akékoľvek iné aspekty, ktoré môžu mať vplyv na predaj nehnuteľnosti alebo jej kúpu.

Spoločné obhliadky nie sú nevyhnutné

Skúsený a spoľahlivý realitný maklér vám dokáže poskytnúť kompletný servis v oblasti realít pod jednou strechou. Ak sa rozhodnete zveriť predaj nehnuteľností výlučne do rúk realitného makléra, alebo s takým profesionálom spolupracujete, dokáže vám ušetriť množstvo drahocenného času, ktorý by ste inak venovali štúdiu realitného trhu, vývoju cien, hľadaniu nehnuteľností, porovnávaniu, komunikácii s úradmi, bankami a ostatnými účastníkmi obchodného, obhliadkam a iným činnostiam. Skúsený realitný maklér je však okrem iného aj zručným obchodníkom, ktorý dokáže efektívne zjednávať pri predaji. Pozná svojich klientov a vie zvoliť správnu taktiku aj rétoriku, vďaka ktorej sa zvyšujú aj vaše šance na predaj alebo kúpu. Aj preto je často výhodnejším riešením, ak sa na obhliadke predávanej nehnuteľnosti zúčastňuje len realitný maklér. Vám takýto postup šetrí množstvo času a energie, pričom v súčasnosti mnohí ľudia preferujú túto možnosť aj z dôvodu ochrany zdravia.

Kvalitný realitný maklér je vaša vizitka

Kvalitný a profesionálny realitný maklér je vaša najlepšia vizitka. Spoznáte ho nielen podľa príjemného vystupovania, ale aj vďaka efektívnemu predajnému a marketingovému plánu, v rámci ktorého vás upozorní na výhody a nevýhody celého procesu, ako aj maximálne možnosti danej nehnuteľnosti s ohľadom na vaše požiadavky a preferencie v oblasti financií aj času a všetkých ostatných aspektov.

My vám veľmi pekne ďakujeme za prejavenú dôveru a pri každom predaji a kúpe vám poskytneme kvalitný a profesionálny realitný servis s dôrazom na precíznosť, transparentnosť, otvorenú komunikáciu a zabezpečíme kompletný obchodný, marketingový aj právny servis pri predaji a kúpe vysnívanej nehnuteľnosti.

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako napísať inzerát

V našej realitnej kancelárii vieme, že napísanie inzerátu patrí medzi kľúčové piliere úspešného predaja nehnuteľnosti. Každá nehnuteľnosť je určená pre iný typ ľudí, a to

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.

Po kliknutí na tlačidlo OK vyjadrujete súhlas s použitím cookies na tejto stránke. Ochrana osobných údajov